4η Συνεδριαση Επιτροπης Θεσεων και Διαλογου για τις Προοδευτικες Μεταρρυθμισεις

ΑΘΗΝΑ 9/6/16

  • Συζητήθηκε και αξιολογήθηκε η εκδήλωση στο Γκάζι. Από τους περισσότερους κρίθηκε θετική στο βαθμό που αποτέλεσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση της Επιτροπής με την παρουσία των ηγεσιών και των εκπροσώπων των κομμάτων και των κινήσεων που στηρίζουν το εγχείρημα της Επιτροπής, αλλά και πολλών άλλων στελεχών και πλήθος κόσμου. Αρκετά όμως από τα μέλη άσκησαν κριτική για την έλλειψη ενός πιο ηχηρού πολιτικού μηνύματος, για τα ζητήματα που προέκυψαν με τη χωροθέτηση των ηγεσιών, καθώς και για την ώρα έναρξης (6 αντί για 7).
  • Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για την πορεία εργασιών των Θεματικών Ομάδων:
  • Η Ομάδα των Θεσμών ολοκλήρωσε τα 3 workshops.
  • Η Ομάδα της Οικονομίας πραγματοποιεί το workshop τη Δευτέρα 13/6, στις 18:00 στη ΚΕΔΚΕ.
  • Η Ομάδα της Κοινωνικής Πολιτικής έχει πραγματοποιήσει τα workshops για τη υγεία και την κοινωνική προστασία και έχει προγραμματίσει το workshop για την κοινωνική ασφάλιση την Τρίτη 14/6, στις 18:00 στο Ποτάμι.
  • Η Ομάδα Παιδεία – Πολιτισμός πραγματοποίησε το workshop για τον πολιτισμό και θα πραγματοποιήσει το workshop για την παιδεία στις 14/6 στις 18:00 στη ΔΗΜΑΡ.
  • Η Ομάδα Περιβάλλον – Ποιότητα Ζωής πραγματοποίησε το workshop στις 31/5.

Σε όλα τα workshops υπήρχε πολύ καλή συμμετοχή  προσκεκλημένων και αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός που θα ληφθεί υπόψη στη σύνταξη των τελικών  κειμένων.

  • Συζητήθηκε το θέμα του site και των καθυστερήσεων και δυσκολιών που παρατηρούνται. Εκφράστηκε μεγάλη ικανοποίηση για το φορμάτ του και αποφασίστηκε να αναλάβει η Αθηνά Δρέτα τη συλλογή των κειμένων για ανάρτηση σε συνεργασία με τον Γιάννη Ρελάκη. Τα μέλη της Επιτροπής θα πρέπει όμως να τροφοδοτούν το site με κείμενα (www.e-dialogos.com).
  • Αναβλήθηκε η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης λόγω αδυναμίας ανεύρεσης κατάλληλης ημέρας. Η Συντονιστική Γραμματεία θα προσπαθήσει να οργανώσει εντός του Ιουνίου άλλη εκδήλωση εκτός Αθηνών, ίσως στην Πάτρα.

Συζητήθηκε εκτενώς η οργάνωση μιας επιπλέον εκδήλωσης στην Αθήνα. Ο Γ. Μαργαρίτης εισηγήθηκε την οργάνωση μιας εκδήλωσης για παιδεία – πολιτισμό με μουσική και καλλιτεχνικά δρώμενα, η οποία λόγω κόστους και οργανωτικών απαιτήσεων  θα εξεταστεί εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο. Για το άμεσο επόμενο διάστημα διατυπώθηκαν δυο απόψεις: μία για συγκέντρωση με θέμα την Οικονομία και μία για ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση πανηγυρικού χαρακτήρα στις 4 Ιούλιου, εφόσον έχει προκύψει πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα. Η Συντονιστική Γραμματεία θα αναλάβει τη  ευθύνη της επιλογής συνεκτιμώντας τις εξελίξεις των επόμενων ημερών και λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των μελών της Επιτροπής, τα οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν άμεσα την άποψη τους.